Werken als Senior PMO – Siphiwe Ngobeni

09 Sep 2019
In onze reeks Pauwels people stellen onze collega’s zich voor en vertellen zij over hun projecten en hun ervaringen bij Pauwels Consulting. Vandaag maken we kennis met Siphiwe Ngobeni, senior PMO bij GSK.

Kan je jezelf voorstellen?

Hoi, ik ben Siphiwe, ik ben geboren en getogen in Phalaborwa, Johannesburg – Zuid-Afrika, waar ik informatietechnologie (IT) heb gestudeerd aan de universiteit van Johannesburg. Ik ben altijd gepassioneerd geweest door reizen en het leren kennen van nieuwe en andere culturen, zo ben ik ook in België terechtgekomen.

Hoe ben je jouw carrière begonnen?

Mijn carrière begon in een kleine mijnstad in het noorden van Zuid-Afrika. Ik werkte voor een internationaal mijnbouwbedrijf op de IT-afdeling als Support Specialist. Gaandeweg ben ik op de bedrijfsladder opgeklommen en door ambitie en drive om meer te leren, kreeg ik de kans om samen te werken met de afdeling projectmanagement, en daar vond ik mijn passie. De afgelopen tien jaar heb ik verschillende IT-implementaties van wereldwijde infrastructuur- en applicatieprojecten begeleid. Later ben ik bij een ander mijnbouwbedrijf gaan werken als PMO Lead en was het mijn verantwoordelijkheid om een IT PMO op te zetten en wereldwijd uit te rollen. In deze functie heb ik de belangrijkste vaardigheden en kennis over de Project Management industrie geleerd.

senior pmo siphiwe ngobeniIk hield van mijn werk, maar het werd tijd om mijn horizon te verruimen en meer te leren over de business value chain. Omdat ik er altijd van gedroomd had om in het buitenland te studeren, besloot ik een MBA te beginnen bij IéSEG in Frankrijk. Het was een geweldige ervaring, met 26 nationaliteiten in het programma, een rijkdom aan cultuur en een zeer waardevolle en leerrijke ervaring voor mij. Ik heb ook geprobeerd om wat Frans te leren, wat voor mij een levenslange opdracht zal zijn.

Om mijn MBA te behalen, moest ik een stage lopen. Die bracht mij naar België, waar ik 6 maanden bij GSK heb gewerkt. Nadat ik was afgestudeerd in 2018, besloot ik in België te blijven en stuurde ik mijn CV naar verschillende grote bedrijven, waaronder Pauwels Consulting. Later dat jaar kreeg ik een belletje van Pauwels over een ideaal project bij GSK! Natuurlijk greep ik de kans.

Aan welk project zal je werken?

Ik ga werken als Senior PMO (Project Management Office) voor de wereldwijde kwaliteitsorganisatie bij GSK en ik kan niet wachten om die uitdaging aan te gaan! Mijn verantwoordelijkheden omvatten, maar zijn niet beperkt tot, het opzetten van een wereldwijde PMO door het implementeren van gestandaardiseerde processen en governance, het implementeren van de Portfolio-rapportagetool en het continu verbeteren van het totale portfolio.

“Verlies nooit het verlangen om iets nieuws te leren, het geeft het leven meer pit.”

Wat daagt je uit in dit soort werk?

Nou, in een notendop, flexibiliteit moet jouw tweede natuur worden als je in de projectomgeving werkt.

Terwijl je je voorbereidt om te beginnen, heb ik gehoord dat je vrijwilligerswerk hebt gedaan, kan je ons daar wat meer over vertellen?

Ja, terwijl ik wachtte om te beginnen bij GSK, kreeg ik de mogelijkheid om online training te volgen van programma’s in lijn met mijn persoonlijke en loopbaanontwikkeling, en om vrijwilligerswerk te doen bij een liefdadigheidsorganisatie naar keuze. Vrijwilligerswerk is een unieke ervaring en het feit dat ik de kans kreeg om dit bij Pauwels Consulting te doen, geeft me het gevoel dat ik echt op de juiste plaats ben. Het goede doel dat ik heb koos, heet ‘We serve the city’ en ik heb daar al een paar keer vrijwilligerswerk gedaan. Het is een organisatie in Brussel met een team van internationale vrijwilligers die onder andere het ontbijt serveren aan vluchtelingen in het Maximiliaan Park van 6:30 tot 8 uur ‘s morgens.

Is vrijwilligerswerk iets wat je wel vaker doet?

Ja, het is iets waar ik mee ben opgegroeid en het voelt als vanzelfsprekend. Mijn moeder heeft een opvangtehuis voor weeskinderen opgericht en ze was ook betrokken bij verschillende liefdadigheidsprojecten. Bijvoorbeeld het ophalen van voedsel bij de supermarkten en het leveren aan de behoeftigen. Door op te groeien in zo’n warme omgeving werd ik gestimuleerd om vrijwilligerswerk te doen en te helpen waar en wanneer ik kon. In feite is het voor mij geen vrijwilligerswerk, maar een manier van leven.

Heb je, als doorwinterd wereldburger, wat advies voor collega’s die willen reizen en werken zoals jij?

Reizen door Afrika, Europa en Noord-Amerika heeft mijn kijk op het leven verbreed en mijn levenshouding zeker beïnvloedt. Reizen gaf me de mogelijkheid om te leren over verschillende culturen, nieuwe mensen te ontmoeten en, het belangrijkste, het breidde mijn smakenpalet uit. Wanneer je reist, neem dan de tijd om echt in het moment te zijn, alles te waarderen en geïnteresseerd te zijn in wat anders is. Je bent nooit te jong of te oud om te leren

Als trotse Zuid-Afrikaan, sluit ik dit gesprek natuurlijk af met een fantastisch citaat van Nelson Mandela: “A good head and good heart are always a formidable combination. But when you add to that a literate tongue or pen, then you have something very special.” – Een goed hoofd en een goed hart zijn altijd een fantastische combinatie. Maar als je daar een geletterde tong of pen aan toevoegt, dan heb je iets heel bijzonders.” – Inderdaad, verlies nooit het verlangen om iets nieuws te leren – het geeft het leven meer pit.

 

Wil jij ook werken aan uitdagende projecten?

Contact us

Do you have any questions for us? Let’s get in touch!

Joke Roggeman Welcome Officer