Consultancy tips

Hoe consultants werken: plan je toekomst, werk hard en wees flexibel

18 mei 2020
In onze reeks Pauwels People stellen onze collega’s zich voor en vertellen zij over hun projecten en hun ervaringen. Vandaag maken we kennis met Annamaria De Sio, Project Management Expert bij Pauwels Consulting.
Dag Annamaria, kan je kort iets over jezelf vertellen?

Annamaria: Graag! Mijn naam is Annamaria De Sio, ik ben 43 jaar en ik woon in Sint-Lambrechts-Woluwe. Ik ben een flexibele doelgerichte teamspeler, werk graag met mensen en hou ervan om nieuwe culturen te leren kennen.

Wat doe je naast je werk?

Annamaria: Wel, in mijn vrije tijd hou ik ervan om juwelen te maken, te wandelen, te reizen en te lezen. Verder breng ik graag tijd door met vrienden en familie.

Welke studies heb je gevolgd?

Annamaria: Ik heb Wiskunde gestudeerd aan de Università degli Studi in Salerno, Italië. Daarna heb ik gemmologie gestudeerd aan het International Gemological Institute in Antwerpen. Verder heb ik verschillende cursussen gevolgd in Italië, België, Duitsland en Groot-Brittannië, waaronder project management, program management, change management en risk management. Op die manier heb ik ook een aantal certificaten behaald, bijvoorbeeld het Project Management Professional certificaat en het Six Sigma Green Belt certificaat.

Waarom heb je voor deze studies en cursussen gekozen?

Annamaria: Ik koos Wiskunde omdat ik van problem solving houd en ik koos gemmologie omdat ik graag juwelen maak en omdat ik vind dat kennis belangrijk is bij alle activiteiten die je wilt uitoefenen. Ik blijf ook graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen project management, program management, change management en risk management. Ik heb nu eenmaal een passie voor die vakgebieden. Daarom volg ik ook regelmatig nieuwe cursussen.

Wat is je professionele achtergrond?

Annamaria: Ik ben altijd al actief geweest als consultant. Ik ben begonnen binnen networking en daarna heb ik gewerkt binnen software development, business analysis, testing management, project management en program management. In Italië heb ik gewerkt voor het Ministerie van Transport, voor Vodafone Telecommunications en voor het online marketingbureau SEAT Pagine Gialle. In Frankrijk ging ik aan de slag bij e-commerce start-up Operia en in België werkte ik eerder voor het Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) van de Europese Commissie. Op dit moment ben ik bij GSK in Waver actief in de farmaceutische industrie.

Hoe ben je in contact gekomen met Pauwels Consulting en wat was je eerste indruk van het bedrijf?

Annamaria: Ik heb Pauwels Consulting leren kennen via een collega. Wat me meteen opviel was de bijzonder professionele en vriendelijke sfeer en omgeving.

Kan je iets meer vertellen over je huidige project?

Annamaria: Ik heb onlangs de projectmanagement-infrastructuur opgezet voor een FDA saneringsprogramma en op dit moment ben ik bezig met een ‘Quality Culture’ project.

Wat is het doel van dit project?

Annamaria: Het doel van dit project is om een ‘Quality Culture’ of kwaliteitscultuur te promoten, te ontwikkelen en af te dwingen binnen de hele organisatie, op alle niveaus dus.

Wat zijn de tijdslijnen van het project?

Annamaria: Mijn huidige project loopt tot december 2016, maar het zou het wel eens kunnen dat er in januari al een nieuw project start.

Wat zijn jouw verantwoordelijkheden tijdens het project?

Annamaria: Ik ondersteun de Senior Manager van GSK door nieuwe bedrijfsprocessen te definiëren, te formaliseren en KPI’s op te stellen. Bovendien zoek ik voortdurend naar nieuwe ideeën om de kwaliteitscultuur van de organisatie te verbeteren.

Wat vind je interessant aan dit project?

Annamaria: Ik heb in het verleden in verschillende domeinen aan diverse IT-projecten gewerkt maar dit is de eerste keer dat ik me op Quality Culture, soft skills en de ontwikkeling van competenties kan concentreren. Dat zijn allemaal concepten die niet erg tastbaar zijn. Daardoor zijn ze ook moeilijker te formaliseren. Die uitdaging maakt het zeer interessant.

Plan je toekomst, werk hard om je doelen te bereiken en wees flexibel genoeg om je plannen aan te passen indien nodig.

Heb je ook al interessante dingen geleerd tijdens dit project?

Annamaria: Een management buy-in is cruciaal om de mindset van een organisatie in haar totaliteit te veranderen. Dat is een belangrijke les die ik meeneem. Als je de cultuur van een organisatie wilt veranderen en ervoor wilt zorgen dat mensen daar proactief aan bijdragen, dan volstaat het niet om wat tools en procedures te implementeren: je hebt echt de steun van het management nodig. Zij moeten een soort rolmodel zijn en die verandering dragen.

Aan wat voor projecten zou je hierna willen werken?

Annamaria: Na dit project zou ik me graag nog meer verdiepen in risk management en Lean. Risk management maakt eigenlijk ook al deel uit van mijn huidige project. Het is een vakgebied dat veel interessante domeinen samenbrengt. Ik denk daarbij onder meer aan finance, resources en planning. Bovendien spreekt het analytisch kantje van risk management me erg aan. Lean heb ik leren kennen tijdens een van mijn eerste projecten voor GSK in maart 2015. Ik heb nu een Green Belt certificaat maar ik wil nog een stap verder gaan omdat optimalisatie echt een passie van me is.

Wat zijn je ambities voor de toekomst?

Annamaria: Als wiskundige zou ik graag het Lean Six Sigma Black Belt certificaat behalen, als manager zou ik het liefst mijn change management skills verbeteren en als persoon wil ik vooral van mijn job blijven uitvoeren en openstaan voor de mogelijkheden die de toekomst brengt.

Bedankt voor het fijne interview, Annamaria, en nog veel succes met al je projecten!

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem contact op!

Contact Pauwels - NO UPLOAD - NL

Form to contact@pauwelsconsulting.com

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan

Joke Roggeman Welcome Officer