Pauwels people

Werken als Senior Project Engineer – Kristof Tersago

27 sep 2019
In onze reeks 'Pauwels People ' stellen onze collega’s zich voor en vertellen zij over hun projecten en hun ervaringen. Vandaag maken we kennis met Kristof Tersago, Senior Project Engineer.

Dag Kristof. Kun je kort iets over jezelf vertellen?

Kristof: Graag! Ik ben Kristof Tersago. Ik ben 42 jaar, al 18 jaar gelukkig getrouwd en ik heb een dochter en een zoon. We wonen met z’n vieren in Sint-Truiden.

Wat doe je naast je werk?

Kristof: Ik ben een verwoed bordspellenfanaat. 7 jaren geleden heb ik een lokale spellenclub opgericht waarvan ik nog steeds de voorzitter ben.

Verder ben ik een hobbykok. Na 6 jaar avondschool kan ik me daar echt in uitleven. En als het me allemaal even teveel wordt dan ga ik graag een eindje lopen.

Welke studies heb je gevolgd?

Kristof: Ik ben afgestudeerd als Industrieel Ingenieur aan de Hogeschool Groep T in Leuven.

Waarom heb je voor die studies gekozen?

Kristof: De opleiding zelf bood mij de perfecte balans tussen theoretische kennis en praktische toepasbaarheid. Ik heb deze opleiding bewust aan Groep T gevolgd vanwege de extra managementopleidingen die aangeboden werden, niet enkel vanwege het studentenleven. (lacht)

Wat is je professionele achtergrond?

Kristof: Ik ben nu al 20 jaar bezig met projecten. In het begin werkte ik via een studiebureau. Daardoor kwam ik met verschillende industrietakken in aanraking. Vanuit mijn functies als project controller en project engineer had ik altijd een goed overzicht over de projecten en de samenwerking tussen alle taken en personen.

Na 7 jaren ben ik als freelance ingenieur verdergegaan. Op dit moment focus ik me voornamelijk op de farmaceutische industrie.

“Pauwels Consulting komt over als een team van gedreven mensen dat openstaan voor nieuwe ideeën en er zelf ook actief naar op zoek gaan.”

Vanwaar de keuze om als freelancer aan de slag te gaan?

Kristof: Ik had het gevoel dat ik me binnen het studiebureau niet voldoende kon toeleggen op de zaken die de klanten belangrijk vonden. Als freelance consultant ben ik minder gebonden aan structuren. Daardoor kan ik sneller inspelen op de noden van de klant.

Heb je ook nadelen als freelancer?

Kristof: Toch wel hoor. De voorbije jaren is het als ondernemer in België bijvoorbeeld moeilijk geworden om echt vlot te ondernemen. De complexe regelgeving en beperkte langetermijnvisie maken het zeer risicovol om een nieuwe en vooral eigen weg in te slaan.

En natuurlijk moet je er naast je gewone dagtaak ook nog voor zorgen dat je firma blijft draaien. Maar voor mij wegen deze nadelen niet op tegen het gevoel van vrijheid dat je krijgt.

Wat waren enkele mooie projecten tijdens je carrière?

Kristof: Elk project en elke klant heeft eigen uitdagingen. Daardoor is het moeilijk om er één uit te kiezen. Mijn voorkeur gaat wel uit naar grote multidisciplinaire projecten. Daarin is het mogelijk om bewust op zoek te gaan naar vernieuwing. Bovendien is er altijd een groot groeipotentieel voor alle leden van het team.

Een project wordt bijna altijd uitgevoerd in teamverband. Samen heb je een gemeenschappelijk doel voor ogen, en iedereen probeert dat doel te halen binnen de tijd en binnen het budget.

Daarom is het voor mij erg belangrijk dat er een persoonlijke klik is met alle opdrachtgevers voor wie ik werk. Die goede vertrouwensband laat toe om de rol van consultant voluit te benutten en echt een toegevoegde waarde te creëren.

Hoe kwam je uiteindelijk bij Pauwels Consulting terecht?

Kristof: Pauwels Consulting heeft me gecontacteerd met een interessante aanbieding op een keerpunt in mijn carrière. Het project dat ze aanboden was uniek. Niet alleen in België maar ook daarbuiten. Aangezien mijn vorige project net afliep was er een mooie overgang mogelijk waarbij niemand zich in de steek gelaten voelde.

Wat was je eerste indruk van Pauwels Consulting?

Kristof: Pauwels Consulting komt over als een team van gedreven mensen die openstaan voor nieuwe ideeën en er zelf ook actief naar op zoek gaan. Het is een organisatie die niet vastgeroest is in routine en die ook echt begaan is met zijn klanten en consultants.

Wil jij ook graag aan projecten werken zoals Kristof?

Kun je iets meer vertellen over je huidige project?

Kristof: Dat ligt nogal moeilijk vanwege een vertrouwensovereenkomst die ik uiteraard ga respecteren. Ik kan wel zeggen dat ik momenteel bezig ben met een detailstudie voor de uitbreiding van een volledig nieuwe farmafabriek in België.

Wat zijn jouw verantwoordelijkheden bij het project?

Kristof: Ik ben verantwoordelijk voor de vertaling van de procesbehoeften van de klant naar het ontwerp en voor de uitwerking van een volledige productie-omgeving. Ik volg de aankoop, het ontwerp en de oplevering op van de apparatuur. Voor het gebouw en de nutsvoorzieningen werken we samen met een studiebureau.

Wat zijn de tijdslijnen van het project?

Kristof: Als alles goed gaat dan zijn we eind volgend jaar klaar voor commerciële productie.

Wat vind je interessant aan het project?

Kristof: Het totaalpakket maakt het interessant. Het gaat niet over één machine of één productielijn maar echt over een volledige productieplant.

Heb je al interessante dingen geleerd?

Kristof: Absoluut. Het project is een interessante opfrissing van kennis die ik meer dan 10 jaar geleden heb opgedaan tijdens een soortgelijk project. Sommige zaken blijven natuurlijk hetzelfde maar het is toch interessant om de technologische evolutie te zien.

Wat zou je na dit project willen doen?

Kristof: Ik wil binnen de farmaceutische industrie blijven werken. Grote projecten met voldoende technische uitdaging blijven me echt boeien.

Wat zijn je ambities voor de toekomst?

Kristof: Mijn persoonlijkheid sluit mooi aan bij de vereisten van een projectomgeving. (glimlacht) Ik wil dan ook in zo’n omgeving blijven werken.

In de toekomst zou ik me wel graag willen focussen op ‘het grotere plaatje’: de krijtlijnen uitzetten van grote projecten of van een site masterplan.

Heb je nog tips voor nieuwe of toekomstige collega’s?

Kristof: Zeker! Zelf heb ik enorm veel inspiratie gehaald uit ‘The 7 habits of highly effective people’ van Stephen Covey. Ik zou hier heel wat quotes en wijsheden uit kunnen citeren maar die zijn eigenlijk enkel effectief als ze als geheel gebracht worden.

Daarom houd ik het bij een korte wijsheid: “Wees zelf de verandering waar je op wacht.” Sta zelf in voor je eigen leven en keur verandering niet te snel af.

Bedankt voor de wijze raad, Kristof, en nog veel succes met al je projecten!

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem contact op!

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan

maxime_van_belle
Maxime van Belle Content Marketeer