Pauwels people

Werken als Electrical Project Manager: een carrière vol innovatie

02 okt 2019
In onze serie 'Pauwels People' laten we onze medewerkers aan het woord over hun projecten en uitdagingen. Deze week gaat het woord naar Luc Mesmans, electrical & telecom project manager die na een carrière vol innovatie nu van zijn pensioen geniet :).

Kan je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Luc Mesmans, 63 jaar, vader en grootvader :). Ik ben gefascineerd door de natuur en fotograferen. Die twee passies combineer ik in vrijwilligerswerk, ik ben natuurgids voor kinderen op bosklassen of groepen volwassenen. Daarnaast reis ik ook graag rond met mijn camper.

Hoe is jouw carrière gestart?

Ik heb echt een technisch parcours afgelegd: Ik ben eigenlijk gestart als technieker telefonie  wat het startschot betekende van een job als verkoper in telefonie & zwakstroominstallaties. Daarnaast was ik ook als manager verantwoordelijk voor de after sales en reserveonderdelen. Ik heb ook een aantal interimfuncties  in automatisatie, facility projecten en de luchtvaart gedaan. Op die manier ben ik doorgegroeid naar managementfuncties in de automotive en telecomsector en geëindigd als consultant projectmanager in mobiele netwerken, railway en hoogspanning.

Hoe ben je met Pauwels Consulting in contact gekomen?

Ik was latent op zoek naar nieuwe mogelijkheden en werd in het kader van een interessante functie door jullie gecontacteerd. De recruiter in kwestie was erg vriendelijk en wist waarover hij sprak waardoor ik onmiddellijk een positief gevoel had. Ik ben op sollicitatie gegaan en dat verliep vlot en zeer professioneel. Ik besliste om voor Pauwels Consulting als projectmanager te starten want consultancy biedt heel wat voordelen: de afwisseling, je kent de duurtijd van het project en dat er altijd nieuwe opportuniteiten om de hoek schuilen.

Lang dezelfde job doen, op dezelfde plek met dezelfde routines elke dag. Dat was niks voor mij, ik heb het geprobeerd maar nee bedankt.

Aan welke projecten heb je mooie herinneringen?

Ik herinner mij mijn allereerste project voor een grote telecomspeler als gisteren. Ik was verantwoordelijk voor de uitrol van een nieuw gsm-netwerk in Vlaamse provincies, wat inhield dat ik moest uitzoeken waar ik GSM masten kon plaatsen (600 over 5jaar). Goede contacten met gemeenten en de dienst ruimtelijke ordening onderhouden en uitzoeken of je bouwvergunningen kan verkrijgen. Onderhandelingen, bouwoffertes, opvolging van de constructie, oplevering en indienststelling. Ondertussen moet je ook voldoende eigenaars vinden die hun grond willen verhuren of verkopen en een contract van 15 à 20 jaar willen ondertekenen. Een serieuze uitdaging! Ik ben heel erg dankbaar en blij dat ik aan dit pioniersproject heb kunnen meewerken en dat iedereen nu, mede dankzij mij, kan bellen en sms’en ;).

Bij TUC Rail heb ik als projectleider spoorwegsignalisatie gewerkt in Brussel. Daar was ik verantwoordelijk voor de lichten, slagbomen, wissels, seinkasten met computers & bekabeling en de signalisatiecomputers. Daarenboven stuurde ik een team van ong. 12 mensen aan, wat ik graag deed. Dergelijk team is prima aan te sturen; als er wat is, kan je makkelijk tot de kern komen, informatie doorgeven en op een menselijk niveau de juiste beslissingen nemen. Ooit was ik teamleider voor 70 à 80 man, dat verliep veel moeizamer.

Hierna keerde ik terug naar mijn allereerste passie, telecom. Dat was weer even inwerken na een periode van 10 à 15 jaar ‘afwezigheid’ met alle innovaties. Ik moest voor Elia telecominstallaties in hoogspanningsposten renoveren. Alle locaties bezoeken, het materiaal inventariseren en moderniseringen voorstellen. Wat begon als een regiogebonden project werd steeds groter… Een mooi einde van mijn carrière, me dunkt.

Waarin lag voor jou de uitdaging?

Variatie is leuk maar het betekent ook dat je regelmatig switcht van functie, omgeving en industrie… De laatste jaren zijn alle sectoren enorm veranderd door de evolutie in elektronica, communicatie en computers. Je wordt voortdurend uit jouw comfortzone getrokken en dat vraagt zeker wat inwerktijd. Ondertussen verwachten alle partijen dat je goede resultaten boekt, maar alle begin is moeilijk. Op die momenten moet je gewoon goed praten met jouw opdrachtgevers.

Ook ben ik tijdens mijn projecten wel wat ‘rotte appels’ tegengekomen, mits een beetje goede wil van beide partijen raakt zo’n conflict wel opgelost. Toch is het op zo’n moment prettig te weten dat je die rotte appel niet altijd zal meeslepen :). Volgende maand start misschien al een nieuw avontuur…

Wil je nog enkele wijze woorden meegeven aan jouw medeconsultants?

Wees altijd jezelf en eerlijk, focus je op jouw doelstellingen maar blijf menselijk in jouw beslissingen en communicatie. Iedereen heeft weleens een lastige fase in het project, dus als het even niet gaat, zeg het dan tijdig! En weet zeker dat met meer ervaring en wat improvisatie, alle begin steeds een beetje makkelijker zal worden ;).

Heb je voor Pauwels Consulting als werkgever nog tips? 🙂

Blijf doorgaan, blijf investeren in mijn collega’s en hun kennis en wees er voor hen in lastige fases.

Hoe zal jouw eerste pensioenmaand er uit zien?

Sowieso zet ik mijn vrijwilligerswerk als natuurgids verder en stippel ik nog wat campertrips uit maar misschien houd ik ook nog wel wat tijd vrij om te chillen… 😉

Ook op zoek naar een uitdaging?

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem contact op!

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan

maxime_van_belle
Maxime van Belle Content Marketeer