Blog

A team management program

26 mei 2021

Vorige week startte in onze Pauwels Consulting Academy een driedelige reeks omtrent Team Management.  Deze sessies worden gegeven door de heer Darren Booth, directeur van Seventh Wave. Voor aanvang hadden we een gesprek met hem over zijn rol, zijn passie en de Pauwels Consulting Academy.

Beluister het hier. (Engelstalig)

Darren Booth

Ik woon in York, in het Verenigd Koninkrijk, ik werk ook vanuit York, in mijn kantoor thuis, maar mijn werk brengt me over de hele wereld. Mijn naam is Darren Booth en ik ben directeur bij Seventh Wave, een bedrijf dat mensen traint.

Ik startte in de detailhandel in het Verenigd Koninkrijk bij een bedrijf genaamd de Arcadia Group, een grote detailhandelaar. Vrij snel kreeg ik een leidinggevende rol. Sindsdien heb ik bij IKEA en Apple gewerkt, en in elke rol die ik heb gehad, heb ik altijd leiderschapsrollen opgenomen die zich leenden voor leiderschapsontwikkeling en training.

Ondersteuning geven is altijd een passie van me geweest.

Veel van mijn functies hebben me over de hele wereld gebracht. Ik heb seniorfuncties gehad waarin ik leiding heb gegeven aan honderden mensen en ik heb juniorfuncties gehad waarin ik leiding heb gegeven aan slechts een paar mensen. Dit geeft me de mogelijkheid om mijn ervaring en onze trainingsprogramma’s te gebruiken om jonge, beginnende managers en zelfs leiders met een ervaring te helpen.

Seventh Wave
Manager worden

Als jonge manager kreeg ik heel weinig training, dus ik moest alles zelf uitzoeken. Ik was goed in wat ik deed. Dus ik kreeg een team om voor te zorgen, wat een heel gebruikelijke gang van zaken is. Oh, je bent goed: dus zorg voor deze mensen en plotseling ben je een manager zonder ervaring.

De meeste mensen die ik heb ontmoet hebben hetzelfde meegemaakt. Zelf heb ik leiders gehad die me gesteund hebben tijdens mijn carrière, die inspirerend en ondersteunend waren. En ik heb ook het tegenovergestelde gehad. Leiders die me niet steunden, die iets verwachtten waartoe ik niet in staat was. En ik was niet erg goed in het leiden en steunen van mezelf. De mix van die twee dingen heeft me geholpen om een praktische en realistische kijk te krijgen op hoe het is om te evolueren van een teamlid naar een manager.

Het ondersteunen van een individu, het ondersteunen van een team in die groei is gewoonweg de beste baan ter wereld. Ik heb dit mijn hele carrière gedaan: van het begeleiden van nieuwe medewerkers tot leiders die hun progressie doormaakten en het ondersteunen van senior leiders. Dit is de reden waarom ik gestart ben als ondernemer: om dit bedrijf op te zetten en dit elke dag te doen. En ik hou er absoluut van om de groei van een individu te zien. Ik focus op hen, niet op mij. Dus al het werk dat we doen draait altijd om jou, niet om mij. En die ondersteuning geven is mijn passie.

Het leerproces

We gebruiken een techniek om conversatie en samenwerking aan te moedigen. We introduceren bijvoorbeeld een model, laten we zeggen de ‘veranderingscurve’. Vervolgens vragen we de deelnemers om na te denken over een voorbeeld van waar zij hebben gewerkt of waar zij de veranderingscurve hebben doorgemaakt. Met dit in het achterhoofd, moedig ik een gesprek in een break-out groep of kamer aan. Als we fysiek bij elkaar zijn, gaan iedereen de kamer uit om te praten of in digitale kamers. Ze praten over de veranderingscurve en dan komen ze terug en delen hun voorbeelden.

Wat er in dit proces gebeurt, is dat de individuen het zich herinneren, omdat ze dat begrip uit een persoonlijk voorbeeld hebben opgedaan, en dan passen ze het toe op het werk door met iemand anders te praten over hun cultuur en hun team en hun omgeving. Dit is leren via een ander model genaamd de kegel van het leren. Van wat ze hebben besproken, zullen we ons 80 of 90 procent van die inhoud binnen een paar weken herinneren. En dit is een bewezen manier van leren en dit is de manier waarop we graag trainen.

Er is ook een bijkomend voordeel: we hebben in onze groepen gesprekken met mensen met wie we normaal niet praten omdat we het druk hebben of omdat ze in een andere afdeling zitten. Dus het begint ook de samenwerking binnen die groep op te bouwen. Dus we leren niet alleen een model en we hebben ideeën of gedachten over hoe we ons leerproces kunnen toepassen, maar we bouwen ook betere relaties op met de mensen met wie we trainen.

teamwork
Team management programma

Voor Pauwels Consulting ga ik een team management programma geven dat bestaat uit drie 90 minuten durende online workshops. We hebben de eerste eind mei, de eerste, die gaat over hoe je een team bouwt en 3 juni hebben we de tweede over situationeel leiderschap. En dan een week later, hebben we de derde sessie over conflict management.

Wat is het doel van zo’n programma?

Dit is een geweldige kans voor consultants om een beeld te krijgen op verschillende leiderschapsmodellen.

We beginnen met de opbouw van een team aan de hand van enkele modellen die hen helpen begrijpen hoe teams ontstaan en groeien. De vaardigheden die ze tijdens dit gesprek zullen verwerven, zullen helpen om de individuen waarmee ze werken te begrijpen. Consultants kunnen hun kennis retrospectief toepassen en begrijpen hoe dingen in het verleden hebben gewerkt of niet hebben gewerkt.  Dit leidt naar situationeel leiderschap, wat een kans geeft om te kijken hoe we de teams rondom ons kunnen beïnvloeden. En dit is echt, echt belangrijk om onszelf te begrijpen en te begrijpen hoe we ons moeten aanpassen aan anderen in plaats van dat ze zich allemaal aan jou aanpassen.

En tenslotte kijken we naar conflicthantering. Dit kan een echte uitdaging zijn voor leiders die een moeilijk gesprek hebben of te maken hebben met een uitdagende persoon of klant of leverancier. We reiken processen en modellen aan en zorgen voor een veilige omgeving voor de individuen om te oefenen, zodat ze zich comfortabel en zelfverzekerd kunnen voelen. Als ik deze moeilijke gesprekken inga, zal ik altijd voorbeelden en casestudies gebruiken uit mijn carrière om mensen te helpen die daar nog geen ervaring mee hebben. Het enige wat we in deze sessies of in welke sessie dan ook niet kunnen doen, is mensen ervaring bijbrengen. Wat we wel kunnen doen is hen klaarstomen voor die ervaringen wanneer ze die tegenkomen.

Zou u, als consultant van Pauwels Consulting, ook willen deelnemen aan dergelijke Academy sessies?

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem contact op!

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan

maxime_van_belle
Maxime van Belle Content Marketeer