Blog

Consultant in de farmaceutische industrie: een verrijkende ervaring

18 okt 2019
In onze reeks ‘Pauwels People’ stellen onze collega’s zich voor en vertellen zij over hun projecten en hun ervaringen. Vandaag maken we kennis met Isabelle Gille, consultant in de farmaceutische industrie bij Pauwels Consulting.
Isabelle, kun je jezelf kort voorstellen?

Isabelle: Zeker! Mijn naam is Isabelle Gille. Drie en een half jaar geleden, na mijn atypische loopbaantraject, heb ik het team van Pauwels Consulting vervoegd als farmaceutische consultant.

Ik heb het team kunnen vervoegen dankzij mijn expertise in het kwaliteitsdomein. Mijn expertise omvat: kwaliteitscontrole, kwaliteitsborging, beheer van correctieve en preventieve acties of anomalieën, opleiding, etc.

Welke studies heb je gedaan en waar?

Isabelle: In 1998 heb ik mijn masterdiploma in de biologie behaald met een stage van zes maanden in Laos. Ik ben dan aan een doctoraatsonderzoek van drie jaar begonnen in de cellulaire en moleculaire biologie.

Interessant! Welke werkervaring heb je?

Isabelle: Ik heb altijd al willen werken in het humanitaire domein. Het is dankzij deze passie dat ik mijn eerste job heb kunnen vinden als projectleider voor ‘Louvain Développement’. Mijn tweede ervaring speelde zich af op internationaal vlak, in Bolivia, waar ik verantwoordelijk was voor de financiële en praktische aspecten van het project.

Bij mijn terugkeer in België en na een jaar van onderzoeken in de biologie ben ik in dienst getreden bij ‘Direct Dialogue Fundraising’ als vertegenwoordigster voor UNICEF. In twee jaar ben ik in deze organisatie opgeklommen van vertegenwoordigster over coach naar verantwoordelijke van de fondsenwerving voor 6 ngo’s voor Wallonië.

Na deze zeer verrijkende ervaring, zowel op humaan als op professioneel vlak, had ik zin om een opleiding als coach te volgen. Vervolgens ben ik gedurende twee jaar aan de slag gegaan als teamcoach in een callcenter.

In 2013 ben ik zelfstandige geworden, heb ik mijn eigen onderneming opgestart en heb ik me in dit mooie avontuur als freelancer gestort. In 2014 ben ik weer in de schoolbanken gaan zitten en heb ik een opleiding gevolgd bij ‘Cefochim’ om productietechnieker in de celcultuur te worden. Eind december 2014 heb ik deze opleiding met glans afgemaakt en in maart 2015 hebben mijn wegen en die van Pauwels Consulting elkaar gekruist.

“Pauwels Consulting is een onderneming in volle groei, waar de familiale sfeer de prioriteit blijft.”

En waarom heb je Pauwels Consulting gekozen?

Isabelle: Pauwels Consulting is een onderneming in volle groei, waar de familiale sfeer de prioriteit blijft. Ik heb me hier altijd geapprecieerd gevoeld. Het interne team heeft me hartelijk welkom geheten: de recruiters, accountmanager en personeelsdienst.

Dankzij mijn profiel konden ze een klant tevredenstellen en kon ik tegelijkertijd mijn kennis over de biofarmaceutische industrie verrijken. Kortom, een win-winsituatie dus die ik wel kon appreciëren.

Bovendien organiseert de onderneming regelmatig interne opleidingen, maar ook afterworks, een eindejaarsmaaltijd en een familiedag. Pauwels Consulting investeert eveneens in sportieve uitdagingen en draagt bij aan goede doelen.

Welke projecten heb je reeds uitgevoerd bij Pauwels Consulting?

Isabelle: Ik heb gedurende een jaar als kwaliteitsborgingstechnieker gewerkt in de milieu-industrie. Vervolgens heb ik een jaar als kwaliteitscontroletechnieker gewerkt.

Sinds midden juli 2017 help ik mee aan de verbetering van het kwaliteitssysteem door de afwijkingen te onderzoeken in een team van een twintigtal consultants in Noord-Frankrijk. Een jaar en drie maanden later is mijn internationale opdracht nog steeds lopende.

“Een ervaring in het buitenland is een toegevoegde waarde voor mijn loopbaanontwikkeling.”

Verloopt de samenwerking met je buitenlandse collega’s goed?

Isabelle: Perfect. Ik werk in een internationaal team van een twintigtal consultants dat ook multidisciplinair is en bestaat uit juniors en seniors.

Deze teamdiversiteit is een verrijking op professioneel vlak. Dankzij de uitwisseling van competenties en ervaringen kunnen we de klant een complete dienst verlenen. Wanneer er professionele moeilijkheden zijn, kan het team de hulp bieden die nodig is.

Aangezien de meesten van ons als ‘expat’ leven, is de groep ook een tweede ‘familie’. We brengen samen onze avonden door, delen plezier. Het is een manier om je netwerk uit te breiden, om nieuwe vrienden te maken.

Dus deze internationale ervaring was een verrijking voor jou?

Isabelle: Ongetwijfeld. In de eerste plaats heb ik een nieuwe job geleerd. Dankzij de activiteiten van de klant heb ik geleerd en blijf ik leren over de fabricageprocedés van gelyofiliseerde therapeutische geneesmiddelen.

Frankrijk is een buurland dat grenst aan België en door er te werken heb ik me kunnen openstellen voor een nieuwe cultuur, een nieuwe regio, en kon ik me dus ook verder ontplooien op persoonlijk vlak. In het buitenland werken is een efficiënte manier om andere mensen te ontmoeten en om te leren van je contacten met hen.

Een ervaring in het buitenland is een toegevoegde waarde voor mijn loopbaanontwikkeling. Dankzij deze ervaring heb ik mezelf beter kunnen leren kennen. Nu analyseer ik mijn competenties en limieten nog beter. Ik moest buiten mijn comfortzone treden.

“De klant een echte meerwaarde bieden is een van onze dagelijkse uitdagingen.”

Om te eindigen, welke kwaliteiten zou je benadrukken als consultant?

Isabelle: Over goede technische competenties beschikken is de basis. Ik moet in staat zijn om de klant tevreden te stellen en om de verwachte resultaten te behalen. Het is eveneens van belang om flexibel te zijn en om goed naar de noden van de klant te luisteren. Als consultant verander ik regelmatig van omgeving, van klant en van opdracht. Het is dus belangrijk dat ik me snel aanpas. Dankzij deze ervaring heb ik geleerd om in enkele dagen inzetbaar te zijn.

Bovendien wordt vaak verwacht dat je mobiel bent, ten minste op regionaal niveau, zelfs al is het niet vereist. Toen ik ben begonnen bij ‘Pauwels Consulting’, kon ik me niet inbeelden dat ik een kans zou krijgen op internationaal niveau. Sinds een jaar en drie maanden bied ik mijn competenties, expertise en raad aan een van onze Franse klanten.

De klant een echte meerwaarde bieden is een van onze dagelijkse uitdagingen. Daarvoor moet je zijn noden achterhalen om hem een zo bevredigend mogelijke oplossing te bieden.

Daarbovenop is het essentieel om een goede relatie en een goede communicatie te onderhouden. De integratie in het team van de klant is zeer belangrijk. Dit dient snel te gebeuren. Dit contact is cruciaal als we onze raad willen blijven delen en bepaalde ideeën willen aanbrengen, wat niet altijd gemakkelijk is als je nieuw bent en van buitenaf komt.

Ten slotte is het essentieel om te kunnen werken in een team. We zijn er niet om de ideeën van de klant radicaal te veranderen. We reiken hem specifieke oplossingen aan voor het probleem waarmee hij kampt en we begeleiden hem in de verandering.

Dat is een mooie afsluiter, Isabelle. Bedankt voor het interview en veel succes nog met je projecten!

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem contact op!

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan

maxime_van_belle
Maxime van Belle Content Marketeer