Blog

Geen enkel kind mag uit de boot vallen

03 feb 2022

“Geen enkel kind mag uit de boot vallen”. Daarom steunt IT-consultant Filip Devry de vzw Alain Moloto in Liedekerke. Met zijn IT-kennis, maatschappelijke betrokkenheid, proactieve houding en een paar oude laptops, docking stations en computerschermen van Pauwels Consulting heeft hij vorig jaar weer een glimlach op een aantal kindergezichtjes getoverd. Filip loopt er zelf niet mee te koop, maar wij vonden dat hij -en de vzw Alain Moloto- best wat aandacht verdienden.

Filip, je glundert. Voor mij zit een gelukkig man.

Filip: Dat klopt. Alle publiciteit die we voor de vzw Alain Moloto kunnen krijgen is meegenomen! We zijn altijd op zoek naar mensen en professionals die ons willen helpen. Daarom vind ik het fijn dat ik erover mag vertellen.

Voor we naar de vzw Alain Moloto gaan: kun je jezelf kort voorstellen?

Filip: Zeker. Ik ben Filip Devry, IT-consultant bij Pauwels Consulting, en ik woon met mijn echtgenote, zoon en schoonouders in Liedekerke. Mijn dochter heeft het spreekwoordelijke nest al verlaten, en heeft inmiddels ook al een dochtertje. Ik ben een gelukkige opa van 53.

In het begin van de jaren ’90 ben ik in de ICT gerold. Het was toen echt een booming business. In de jaren 2000 maakte ik deel uit van een groep ICT-ers die support leverden bij mensen thuis die ADSL hadden besteld, maar het niet aan de praat kregen. Daarna had ik een IT-support bedrijfje in bijberoep, maar daar ben ik in 2016 mee gestopt omdat de stress en de (soms verloren) energie niet opwogen tegen het werkplezier.

Dat gezegd zijnde, ik heb altijd veel plezier beleefd aan ICT en aan het helpen van mensen. Sinds mijn start in de ICT heb ik me voortdurend bijgeschoold en kunnen opwerken door zelfstudie, en tussen 1993 en 2016 was ik toch wel een 15 uur per dag met ICT bezig. Het was -en is nog steeds- een passie.

En toen ben je bij Pauwels Consulting in dienst gekomen?

Filip: Klopt. Ik werk sinds 2018 bij Pauwels Consulting. Ik focus me hierbij vooral op tweede-en derdelijns end user support en de roll-out van nieuwe systemen. Als het kan doe ik dit met een team rondom me. Ik vind het fijn om met collega’s samen te werken en hen te motiveren zodat we samen tot goede resultaten kunnen komen.

Filip Devry

Sinds mijn start bij Pauwels Consulting heb ik Windows 10 uitgerold bij een aantal mooie klanten zoals NN, Partena en De Lijn. Nu werk ik al 17 maanden voor YPTO, een IT-afdeling die de IT-activiteiten voor de NMBS uitvoert.

Ik zit dus al bijna 4 jaar bij Pauwels Consulting. Wat gaat de tijd snel. Maar weet je, als je gelukkig bent bij je werkgever, dan moet je ook niet veranderen, hoe hard ze op LinkedIn ook aan je mouw trekken om van werkgever te veranderen. 

Ik houd altijd beleefd de boot af. Ik weet wat ik nu heb, en als je verandert weet je dat niet altijd. Ik hoop hier tot aan mijn pensioen te mogen werken.

Dat horen we graag, Filip! Maar vertel eens, wie of wat is de vzw Alain Moloto in Liedekerke?

Filip: De vzw Alain Moloto vecht tegen armoede bij kinderen. De organisatie steunt zowel minder gegoede kinderen in Liedekerke als in Congo. Ik focus me binnen de vzw vooral op de hulp voor kinderen in Liedekerke. We helpen hen met huiswerk in het Nederlands, in de school en na de lesuren. Die hulp wordt gegeven door gepensioneerde én actieve leerkrachten, geheel op vrijwillige basis. Als dat niet mooi is!

Hoe ben je bij de vzw terechtgekomen?

Filip: Dat is heel natuurlijk gekomen. De beheerders van de vzw zijn Franstalig, en de communicatie met het gemeentebestuur en het OCMW van Liedekerke verliep moeilijk. Via via zijn ze in 2019 bij mij terechtgekomen. Ik woon al sinds 1971 in Liedekerke en ken hier veel mensen, ook in de politiek. Ik spreek ook vlot drie talen, waaronder Nederlands en Frans. Verder zocht ik bewust naar mogelijkheden om armoede te bestrijden. Toen ik via de vzw ook nog eens de digitale kloof tussen gegoede en minder gegoede kinderen kon verkleinen, kwam alles mooi samen.

Ik ben nu een soort van ‘liaison officer’ tussen de vzw en de lokale overheid. Verder hou ik me bezig met de website en de sociale media van de vzw, en help ik met de organisatie van etentjes en andere activiteiten om de kas te spijzen. Dat laatste is door Covid uiteraard een beetje op het achterplan geraakt. Daarom moesten we creatief zijn.

Dus dacht ik: veel anderstalige en minder gegoede kinderen in Liedekerke hebben geen computer. Bij Pauwels Consulting hebben we veel computers. Afdankertjes die op zich nog werken. Waarom zouden we die laptops geen tweede leven geven? Zo slaan we twee vliegen in één klap: er gaan minder laptops naar het containerpark, en ‘onze’ kinderen kunnen die laptops goed gebruiken, zeker in deze Covid-tijden waar afstandsleren meer en meer de norm wordt. Zonder computer vallen minder gegoede kinderen uit de boot, en dat kunnen we niet laten gebeuren. Ze hebben het zo al moeilijk genoeg.

 Hoe heb je dit bij Pauwels Consulting aangekaart?

Filip: Goh, in eerste instantie durfde ik onze CEO Bert hier niet over lastigvallen. Daarom contacteerde ik Melina, onze nieuwe Talent Manager. Via haar ben ik toch snel bij Bert terechtgekomen. Hij was meteen voor het idee gewonnen om ICT-materiaal aan de vzw te schenken. Blijkt dat hij veel goede doelen steunt, maar bewust onder de radar. Bert is heel bescheiden. Hoe dan ook, hij heeft meteen een aantal laptops, docking stations en schermen aan de vzw laten bezorgen, en ik heb ervoor gezorgd dat Windows 10 geïnstalleerd werd. De laptops worden nu beheerd door het OCMW van Liedekerke, en de docking stations en schermen worden door de vzw Moloto ingezet in de computerklassen van diverse scholen in de buurt.

Volgens mij kunnen we best wat minder egoïstisch zijn en meer aan anderen denken.

Prachtig verhaal Filip! Ik kan me voorstellen dat alle hulp welkom is. Hoe kunnen andere mensen en ondernemers de vzw in de toekomst nog steunen?

Filip: De vzw kan altijd materiële hulp gebruiken. We zijn vooral op zoek naar laptops, desktops, muizen, rugzakken en laptoptassen die afgeschreven zijn en eventueel licht beschadigd, maar die nog goed werken. Een warme oproep dus aan alle CEO’s en IT-managers: breng deze spullen niet naar het containerpark, maar neem gerust contact met me op via 0475-29 97 52. Ik zorg wel dat het materiaal opgehaald wordt en bij de kinderen terechtkomt. Dat is goed voor de kinderen én voor het milieu.

Uiteraard kunnen we ook altijd financiële hulp gebruiken om zelf spullen aan te kopen. Giften kunnen overgemaakt worden aan de vzw Alain Moloto via de gegevens onderaan dit artikel.

Dank je Filip. Is er nog iets dat je met de lezers wil delen?

Filip: Wel, ik heb altijd wel aandacht gehad voor mensen die het moeilijker hebben in onze maatschappij, maar het was niet altijd eenvoudig om de weg naar de juiste instanties te vinden om hulp aan te bieden. Toen ik met vzw Alain Moloto in contact kwam voelde dat meteen goed aan. Volgens mij kunnen we best wat minder egoïstisch zijn en meer aan anderen denken.

Armoede, vooral bij kinderen, raakt me diep. De overstromingen in Wallonië vorig jaar ook. Door mijn werk bij YPTO kom ik in alle treinstations in België. Als er dan daklozen zijn die bedelen in het station, dan leg ik altijd met veel plezier een centje in hun bekertje. De glimlach op hun gezicht en de dankbaarheid kun je met geen pen beschrijven. Niemand kiest ervoor om dakloos te worden, maar iedereen kan ervoor kiezen om anderen te helpen.

Dat zijn prachtige woorden om mee af te sluiten, Filip. Hartelijk dank voor je inzet en je inspirerende boodschap!

Wil jij ook steunen?

Wil jij de vzw Alain Moloto ook steunen? Neem contact op met Filip via 0475 29 97 52, of rechtstreeks met de vzw.
vzw Alain Moloto

Marie-Jeanne Moloto
0485 – 87 47 05

Beheerder
contact@alazin-moloto.com
https://www.alain-moloto.com/
https://www.liedekerke.be/verenigingengids/Alain%20Moloto%20vzw

BE48 0018 1308 7927 – GEBABEBB

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem contact op!

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan

maxime_van_belle
Maxime van Belle Content Marketeer