Pauwels people

Werken als een Commissioning E&I Engineer

20 mei 2020
In onze reeks 'Pauwels people' praten we met onze consultants over het leven als consultant, het werken voor Pauwels Consulting en onze klanten. Vandaag is het de beurt aan Paul Vander Schelden, hij werkte als Commissioning E&I Engineer bij Fluxys waar hij hielp bij het plaatsen van een tank in de LNG terminal. Ondertussen is Paul op pensioen, aan het genieten van zijn vrije tijd!

Kan je jezelf even kort voorstellen?

Hi, Ik ben Paul Vander Schelden, afgestudeerd als industrieel ingenieur elektriciteit optie regeltechniek in 1979. Getrouwd en fiere vader van twee prachtige zonen. Doorheen mijn carrière ben ik steeds aangetrokken geweest door technische installaties qua onderhoud en het begeleiden van projecten.

Wat doe je graag in jouw vrije tijd?

paul vander schelden commissioning engineer

Naast de kunst om de meeste dingen te kunnen herstellen (oplappen) hou ik van wandelen, fietsen, tuinieren, skiën, reizen, dansen, film, snorkelen en duiken en de laatste tijd verdiep ik mij ook graag in een boek.

Kan je ons iets meer vertellen over jouw studies & professionele achtergrond?

Zeker, de interesse voor elektriciteit en electromechanica is mij bijgebracht door mijn schoonbroer die de tijd nam om mij uitvoerig & eenvoudig uit te leggen hoe ‘de dingen’ elkaar zitten. Tel daarbij op dat tijdens het middelbaar mijn twee favoriete vakken wiskunde & fysica waren en dat ik gefascineerd was door het ‘onzichtbare’. Dan was mijn keuze voor Industrieel Ingenieur Elektronica snel gemaakt!

Na mijn legerdienst (ja, dat bestond toen nog! :)), ben ik aan de slag gegaan als automatisatie ingenieur bij Honeywell in het Process Automation Center Europe in Evere. Na deze eerste ervaring ben ik bij Shell gestart als Maintenance verantwoordelijke elektriciteit. Dat hield in dat ik verantwoordelijk was voor de instrumentatie & automatisatie van de gehele site met een raffinaderij, chemische & oil fabrieken, stroomproductie, hoogspanningskabines, brandstaofopslag,… Daarnaast deden ze ook een beroep voor de opstart van nieuwe installaties. Bij Shell heb ik heel wat kennis opgedaan en veel opleidingen mogen volgen: Atex, AREI, preventief onderhoud, stoomtechnieken, flowmetingen en massadebietmeters, vlamdetectie, ISO 9001,… Dat heeft mij gevormd tot de Engineer die ik nu ben.

Bij Shell ben ik doorgegroeid tot Project, Maintenance & Purchase manager onder de joint venture Shell / Exxon waar ik project owner was van realisaties zoals het stand alone maken van het onderhoudsmagazijn, stoomgeneratoren, persluchtcompressoren, het tankpark conform de Vlarem regelgeving maken, het engineeren en het bouwen van een crums maalmachine, etc. Spijtig genoeg werd de site gesloten na een drietal jaar wegens overcapaciteit binnen de groep. Daarna werkte ik nog bij EOC, Sicpa en Veurne Snack Foods (onderdeel van PepsiCo). Bij deze laatste werd ik plots een switch van functie opgelegd waarvoor ik steeds naar het buitenland moest. Dit was voor mij te belastend en niet meer in lijn met wat ik graag wilde doen.

Hoe ben je met Pauwels Consulting in contact gekomen?

Na mijn avonturen bij Sicpa, EOC en PepsiCo, wilde ik graag terug naar de engineering- en constructiewereld in de (petro)chemie & energiesector waar mijn roots lagen. Toen werd ik gecontacteerd voor de opbouw van een aardgascompressiestation van Fluxys. Hier waren ze dringend op zoek naar een Supervisor Elektriciteit, Instrumentatie & Automatisatie voor het toezien op de bouw van het compressiestation.

De sollicitatie verliep heel vlot en duidelijk. De klik met Jan Fyens, business unit director Engineering en de Projectleider van Fluxys was meteen goed. Spontaan, open en met wederzijds respect. Ik wist meteen dat het geen eenvoudige opdracht zou zijn, gezien het project al vergevorderd was maar de teamspirit voelde goed dus ik nam de sprong!

fluxys team

Kan je ons wat meer vertellen over jouw projecten bij Pauwels Consulting?

Ik vertel jullie graag wat meer over mijn lievelings- en moeilijkste project dat ik uitvoerde, en de lessen die ik daarbij geleerd heb. Mijn lievelingsproject is het eerste project dat ik uitvoerde, hierboven reeds vernoemd, Supervisor voor het aardgascompressiestation. Van green field tot opstart, het fijne was dat ik alle facetten van het project kon doorlopen: evluatie van de enginering documenten, nalezen van de scope, mechanical completion, commissioning, de punchlist, de manufacturing record book controleren, de ready for start-up issues opstellen en opvolgen, de Vlarem-aangifte vervolledigen, enz.

Ik leerde de volledige functionaliteit van het station kennen, hielp bij het oplossen van zaken die fout liepen. Er was een goede teamspirit tussen opdrachtgever en aannemers die duidelijk voelbaar was. Ik voelde mij een echte meerwaarde en kreeg heel wat appreciatie voor mijn werk. Dat gaf een enorme boost!

Wil jij ook graag werken als een Commissioning Engineer?

Het moeilijkste project dat ik ooit deed was een 400kV DC link leggen tussen Engeland en Zeebrugge. Er was een warrige projectstructuur wat algemeen communiceren en het informeren van de stakeholders bemoeilijkte. Het logische gevolg was dat de teamspirit minder goed was en je moeilijker zaken bewerkstelligde.

Beide projecten die eigenlijk haaks op elkaar staan, hebben als rode draad de communicatie die bepalend was. Hieruit leerde ik dat transparant communiceren en een duidelijke samenwerking cruciaal is voor de goede uitvoering van het project: wie is waarvoor verantwoordelijk, hoe kan ik bijdragen, waar kan ik de juiste documenten vinden, wie kan ik aanspreken,… Het brengt onnodige stress met zich mee wat soms fouten tot gevolg heeft en het heeft een invloed op de wil om een project te volbrengen.

Hoe zag een doorsnee dag er dan uit voor jou?

Oh, even denken. Ik startte de dag altijd met het begroeten van mijn rechtstreekse medewerkers. Daarna overliep ik mijn prioriteiten van de dag na door te bekijken wat er als meest dringend opgenomen moest worden en of er nog vragen waren van mijn leidinggevenden. Vervolgens opende ik mijn mailbox om de e-mails te beantwoorden die ook onmiddellijk te beantwoorden waren. Een snelle clean-up.

Hierop volgde vaak een check voor de meetings die gepland stonden: wat is mijn to-do-lijst en moet ik mij nog voorbereiden op taken/vragen? Na de meetings, werkte ik de zaken af die ik ’s morgens gestart was. Als er mij dan nog tijd restte, voerde ik andere routinetaken uit. Drukke dagen zoals je ziet maar ik nam wel de tijd om te socializen, kort voor het werk, tijdens een koffiepauze of het middageten. Het is heel erg belangrijk dit te doen, soms kon ik issues vroegtijdig detecteren of onenigheid oplossen maar bovenal mij snel integreren als consultant in een reeds bestaand team!

Welke goede raad kan je meegeven aan starters?

Doe wat je belooft, wees niet bang om te zeggen als je iets niet kan en vraag om uitleg of hulp wanneer je vast zit! Dat is geen schande! Iedereen maakt het mee en leren is een continue proces. Daarnaast is het belangrijk om zo snel mogelijk de projectstructuur te begrijpen en contacten te leggen met jouw team. Speel het niet ‘soloslim’! Heldere communicatie met jouw leidinggevende is belangrijk, geef zo correct en eerlijk mogelijke antwoorden op zijn/haar vragen.

Topadvies Paul! We wensen jou een deugddoend en welverdiend pensioen toe! Weet je al hoe je dat gaat invullen?

Bedankt, eigenlijk niet (lacht), het wordt een rustige start door het coronavirus maar ik hoop vooral nuttig!

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem contact op!

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan

maxime_van_belle
Maxime van Belle Content Marketeer