Pauwels people

Werken als Remediation Consultant: Sophie Clauwers

08 apr 2020
In onze reeks Pauwels People stellen onze collega’s zich voor en vertellen zij over hun projecten en hun ervaringen. Vandaag maken we kennis met Sofie Clauwers, Remediation Consultant bij Pauwels Consulting.

Sofie, kan je jezelf kort voorstellen?

Sofie: Zeker! Mijn naam is Sofie Clauwers en ik ben 40 jaar. Ik ben nu 11 jaar getrouwd met mijn lieve man Stephan. 3,5 jaar geleden hebben we beslist om de omgeving van Brussel te verlaten en naar de Antwerpse Kempen te verhuizen. Daar zijn we de natuur en de rust gaan opzoeken.

Wat doe je in je vrije tijd?

Sofie: Koken en een gezonde levensstijl vind ik leuk en interessant. Ik ga dan ook regelmatig naar de fitness. Als het weer het toelaat gaan ik en Stephan ook vaak wandelen of fietsen. En om de zoveel tijd proberen we ook een stukje van de wereld te ontdekken, zowel qua natuur als qua cultuur.

Welke studies heb je gedaan en waar?

Sofie: Ik heb ‘Farmaceutische en Biologische Technieken’ gestudeerd aan de Erasmushogeschool te Brussel.

Welke werkervaring heb je?

Sofie: Ik heb 12 jaar gewerkt bij de KU Leuven en bij het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten. Voor het KUL-gedeelte stond ik in het labo en hielp ik de doctoraatstudenten met het uitvoeren van hun praktische taken. Mijn takenpakket bestond zowel uit ontwikkeling van HPLC-methoden als routinelabotesten.

Op die manier heb ik veel buitenlandse studenten labotechnieken aangeleerd. Voor het VCBT deden we vooral onderzoek naar hoe we Belgisch fruit en groenten langer konden bewaren en ziektes konden vermijden.

Hoe ben je met Pauwels Consulting in contact gekomen?

Sofie: Ik raakte een beetje uitgekeken op mijn job aan de KUL/VCBT. Ik had ook geen doorgroeimogelijkheden en kon ook geen ander soort werk of taken krijgen. Daarom besliste ik om mijn cv op internet te plaatsen en iets anders te zoeken. Kort daarna werd ik opgebeld door een recruiter van Pauwels Consulting.

“Mijn gesprek met de recruiter van Pauwels Consulting was verrassend, ter zake en professioneel.”

Wat was je eerste indruk?

Sofie: Het was mijn eerste contact met een consulting bureau. Ik wist toen eerlijk gezegd ook nog niet zoveel over consulting, behalve dan dat men in de IT-wereld vaak consultants aanneemt voor korte projecten. Mijn gesprek met de recruiter van Pauwels Consulting was verrassend, ter zake en professioneel.

Dat telefoontje was meteen ook het begin van mijn volgende carrière. (glimlacht). Ik werk nu al sinds 2011 bij Pauwels Consulting. Sindsdien is er natuurlijk véél veranderd. Pauwels Consulting was al een snelgroeiend bedrijf, maar is sindsdien nog veel groter geworden.

Kun je iets meer vertellen over je huidige projecten?

Sofie: Voor mijn eerste opdracht bij Pauwels Consulting werd ik tewerkgesteld in een kwaliteitslabo bij een farmabedrijf. Daar controleerde ik mee de kwaliteit van medicatie die op de markt werd gebracht. In 2013 kreeg ik mijn volgende opdracht bij een ander groot farmaceutisch bedrijf. Het was mijn taak om de ‘compendial updates’ door te nemen. Voor de analyse van de meeste grondstoffen en geneesmiddelen staat er immers in ‘famacopees’ – officiële overheidshandboeken met voorschriften – beschreven hoe en welke kwaliteitstesten je moet uitvoeren.

Die testen kunnen geüpdatet worden als er een andere methode, toestel of referentiemateriaal gebruikt moet worden… Als zo’n updates impact hadden op onze wereldwijde producten of technieken, dan gaf ik die ook door aan de juiste personen. Ook interne specificaties mocht ik mee aanpassen of creëren. Na een jaar werden de regels en de bedrijfsstructuur voor externe werknemers wat veranderd. Daardoor kreeg ik een nieuwe opdracht: een remediatieproject. Ondertussen werk ik al 2 jaar op dit project als teamlead, samen met twee andere collega’s.

Wat is het doel van dit remediatieproject?

Sofie: Het doel van het remediatieproject is ervoor zorgen dat alle sites van het bedrijf wereldwijd dezelfde kwaliteit leveren en dat de producten overal ook op dezelfde manier op kwaliteit worden getest. Elk land heeft bovendien ook eigen richtlijnen en eisen die we mee moeten opnemen. We hebben nu net een aantal grote landen in Azië afgerond en zijn onlangs gestart in Zuid-Amerika.

Wat zijn jouw verantwoordelijkheden bij het project?

Sofie: Elk product heeft een ‘technical owner’. Die owner help ik verder, samen met mijn 2 collega’s in het remediatieproject. We zitten samen en bespreken welke acties moeten worden ondernomen. Die acties worden daarna beschreven in een ‘Change of Control’-document. Elke site en iedere externe partner die hier ook maar iets mee te maken heeft moet een assessment maken en daarbij activiteiten noteren die nodig zijn om de wijzigingen door te voeren, zowel op laboniveau als op registratieniveau.

Eens het ‘Change of Control’-document afgewerkt en goedgekeurd is, volgen wij de activiteiten verder op. Dat kan gaan van nieuwe methoden laten ontwikkelen, specificaties aanpassen, methoden transfereren en zorgen dat de andere sites kwalificeren voor die nieuwe methoden, tot ervoor zorgen dat bepaalde documenten worden aangemaakt en geregistreerd… We brengen ook regelmatig verslag uit. Daarbij bespreken we mogelijke problemen en bekijken we hoe we die verder kunnen oplossen.

Wat vind je leuk aan dit type projecten?

Sofie: Ik vind het leuk en interessant om met zoveel verschillende culturen in contact te komen. Afspraken maken – zeker wat tijdslijnen betreft – is bijvoorbeeld een hele uitdaging. We kregen zelfs een opleiding over vergaderen met andere culturen en over culturele verschillen. Ondertussen zijn er weer nieuwe regels ingevoerd bij mijn huidige opdrachtgever. Door die nieuwe regeling werk ik sinds juli nog slechts 1 dag per week on site.

Heb je al interessante dingen geleerd bij je huidige opdrachtgever?

Sofie: Ik schrok in eerste instantie vooral van hoe groot mijn opdrachtgever is en hoeveel verschillen er zijn tussen de verschillende sites. Ook op het niveau van registratie zijn er zo veel richtlijnen die verschillen per land. Dat maakt het allemaal nog complexer. Maar op zich is dat natuurlijk ook net een heel interessante uitdaging.

“Ik vind het leuk en interessant om met zoveel verschillende culturen in contact te komen. Afspraken maken – zeker wat tijdslijnen betreft – is bijvoorbeeld een hele uitdaging.”

Wat zou je na dit project willen doen? Wat zijn je ambities voor de toekomst?

Sofie: Ik denk dat ik nog wel een paar jaar aan dit project kan werken. Wat ik nadien wil doen? Daar heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht. Ik sta voor veel open en vind het nog steeds interessant om bij te leren. Wel zou ik een administratieve job willen behouden en niet meer terug in het labo willen staan.

Ik wil in feite gewoon een interessante job waarin ik mijn steentje kan bijdragen. Binnen 5 jaar zou mijn echtgenoot ook met pensioen mogen gaan en dan denken we eraan om te gaan overwinteren in warmere oorden.

Heb je nog een wijsheid of inspirerende quote die je wil delen?

Sofie: Aangezien ik vorige maand 40 geworden ben en 2 jaar geleden mijn moeder heb moeten afgeven, is bewust genieten – samen met mijn echtgenoot – nóg belangrijker geworden. Ik doe mijn job heel graag – begrijp me niet verkeerd – maar na de werkuren is het volop genieten van het leven! Ik wil anderen dan ook meegeven dat ze zoveel mogelijk bewust moeten genieten van wat ze hebben.

Dat is een mooie afsluiter, Sofie. Bedankt voor het interview en veel succes nog met je projecten!

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem contact op!

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan

maxime_van_belle
Maxime van Belle Content Marketeer