Blog

Van stevige tiener naar ‘sportaholic’: een mooi verhaal

25 feb 2022

Als je Stephanie op haar 15de had verteld dat ze op haar 25ste zou hardlopen, paardrijden en boksen, dat ze HIIT-sessies zou uitzweten en dat ze zou deelnemen aan de halve marathon van Gent… dan zou ze het wellicht zelf niet geloofd hebben.

Wij hadden een heerlijk eerlijk gesprek met Stephanie over haar jeugdige zwaarlijvigheid, en de passie voor sporten en dieetkunde die daaruit geboren is. Heb je inspiratie nodig voor je volgende sportieve uitdaging? Lees dan zeker even mee.

Stephanie, kun je jezelf kort voorstellen?

Stephanie: Ik ben Stephanie De Sterck, 25 jaar jong en ik woon op de boerenbuiten in Lierde. Mijn vriend woont in Lede, en ik werk als Complaint Analist in Puurs. Ik onderzoek elke dag klachten voor een groot farmaceutisch bedrijf, en ik volg deze klachten ook op.

Interessant! Hoe ben je met deze job in aanraking gekomen?

 Stephanie: Na mijn studies Voedings- en Dieetkunde ging ik aan de slag als kwaliteitsverantwoordelijke bij Solina, in de voedingsindustrie. Een leuke job, maar ik wilde graag een nieuwe uitdaging. Vorig jaar contacteerde Maxime van Pauwels Consulting me voor een interessant project en voilà, nu zit ik hier. Ik onderzoek dagelijks klachten, ik kijk of ze gegrond zijn, ik bekijk stalen en ik ga na waar eventuele fouten gebeurd zijn.

En wat doe je om ’s avonds je hoofd leeg te maken?

 Stephanie: Sporten! Dat kan me echt rustig maken. Vroeger wilde ik mezelf nog wel eens uitdagen en kijken of ik sneller kon lopen binnen een bepaalde tijd. Ik was toen sterk gefocust op cijfers en resultaten, en ik was minutieus met mijn voeding bezig. Ik woog alles af. Nu sport ik meer voor mijn plezier, om rust te vinden.

Dankzij mijn broer kreeg ik weer motivatie om te eten en veel te sporten.

Je voeding afwegen… Dat vraagt discipline! Ben je altijd zo bewust met sport en gezondheid bezig geweest?

 Stephanie: Nee, en dat is misschien wel mijn grootste intrinsieke motivatie. Voor mijn 15de was ik altijd zwaarlijvig. Als gevolg daarvan ontwikkelde ik op mijn 15de een eetstoornis. Dankzij mijn broer kreeg ik op mijn 16de weer motivatie om te beginnen eten en veel te sporten. Krachttraining, High Intensity Interval Trainingen, boksen, hardlopen… Ik deed en doe het nog altijd allemaal. En sinds vorig jaar ben ik ook gaan paardrijden. Ik zit niet veel dagen stil.

En op 27 maart loop je met Pauwels Consulting de halve marathon in Gent.

 Stephanie: Inderdaad! Ik kijk ernaar uit. Ik daag mezelf graag uit om nieuwe dingen te proberen en ik stel graag doelen. Na een paar Viking Runs is het nu de uitgelezen kans om een langere afstand op de weg te lopen én meteen mijn collega’s bij Pauwels Consulting te ontmoeten. Ik verwacht wel dat ik het moeilijk zal hebben want ik ben net twee maanden out geweest met een breuk, maar een goede mindset kan wonderen doen.

Zo is het! Bereid je je nog specifiek voor op zo’n halve marathon?

 Stephanie: Ja, toch wel. Voor mijn blessure liep ik sowieso 4 of 5 keer per week, binnen of buiten. Nu moet ik opnieuw opbouwen, maar ik recupereer snel dus ik denk wel dat ik op tijd zal klaar zijn.

Hoe dan ook probeer ik voor iedere run minstens drie keer per week te lopen. Dat wissel ik af met HIIT-routines, en sinds vorig jaar dus ook met paardrijden. De laatste twee weken voor een run verhoog ik ook mijn koolhydraatinname om bij de start voldoende koolhydraatreserves te hebben. De dag voor een run neem ik meestal rust, eet ik spaghetti en ga ik op tijd slapen.

Laptop dicht, kleren aan en naar buiten.

Hoe combineer je dat met je werkschema?

 Stephanie: Ik werk nog altijd veel van thuis. Dat is ideaal om veel te sporten. Ik loop het liefst ’s ochtends, maar als ik om 7 uur start ben ik ook niet meer zo zot om rond 5 uur op te staan en te gaan lopen. Dan loop ik gewoon na het werk. Laptop dicht, kleren aan en naar buiten. En als het te koud is dan spring ik even op de loopband. Met de juiste muziek kan ik me altijd motiveren.

Heb je nog tips voor andere consultants die willen starten met lopen?

 Stephanie: Goh, probeer er vooral van te genieten. Sporten hoeft geen competitie te zijn. Het is voor mij een ideale manier om de stress weg te werken. Daarom heb ik ook geen Strava of een andere app. Ik wil graag mijn afstanden zien, maar mijn tijden zijn voor mij niet meer zo belangrijk als vroeger. Voor je het weet krijg je een sportburnout. Dan is het plezier meteen weg.

Verder zou ik zeggen: bouw rustig op, en neem regelmatig pauzes. Loop niet meteen 20 kilometer als je niet getraind hebt. Start met 10 minuten rustig lopen, wandel dan 2 minuten en bouw zo verder op. En ook al heb je een sterke intrinsieke motivatie, ga vooral ook op zoek naar externe factoren die het lopen (nog) leuker maken. Een mooie omgeving, een leuke playlist of een leuke hond om mee te lopen, het kan een wereld van verschil maken.

Bedankt voor deze tips, Stephanie, en voor je knappe verhaal en openhartigheid. Ik wens je veel succes en plezier met de voorbereiding op de halve marathon. Tot 27 maart in de Topsporthal in Gent. Train ze!

Marathon Gent 2022

Wil jij je ook inschrijven voor de Marathon van Gent? Loop mee met Team Pauwels Consulting. Contacteer ons voor meer informatie.

Contacteer ons

Heb je vragen voor ons? Neem contact op!

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan

maxime_van_belle
Maxime van Belle Content Marketeer